Fånga fångsten en andra gång

När man är ute och fiskar vill man ju inte lämna tomhänt. Och medan den traditionella formen av fiskelycka är de antal fiskar och storleken av dem man får med sig hem finns det även tillfällen då man ämnar fånga fisk utan att ta med dem. Detta är ofta känt under sin engelska benämning catch and release.

Inom catch and release släpper man tillbaka de flesta fiskar man fångar. Att fånga och tillaga en fisk direkt vid stranden finns det dock fortfarande utrymme för emellanåt. Vad man dock brukar göra inom catch and release är att väga och fota fångsten innan man släpper tillbaka den. För att göra detta är det bäst att fiska i par eller ännu fler tillsammans.

När något får napp hugger en annan ta i kameran och vågen. När den som fick napp får upp fisken tar man snabbt och väger den och sedan får fiskaren stolt hålla upp fångsten för foto innan man släpper ned den i vattnet igen. Många tycker nog att det fungerar alldeles utmärkt att använda mobilen för att fota, men vill man ha en riktigt bra bild kan det vara smart att satsa på en riktigt kamera. Titta förslagsvis in i nätbutiken Cyberphoto och leta upp ett passande exemplar.

Det är dock viktigt att veta vad man håller på med när man ägnar sig åt denna typ av fiske. Catch and release metoden lämpar sig inte alla sorters fiskar och som fiskare är det viktigt att veta så mycket som möjligt om sitt byte för att kunna bedöma detta rätt. På sajten Havet.nu kan man hitta en utförlig artikel om detta som tydliggör riskerna med catch and release och tips om hur man bör gå till väga för att inte negativt påverka fiskepopulationen.