Ladda upp inför årets pimpling

För många sportfiskare är det pimplingen man ser framemot. Visst är det roligt att ge sig ut till bryggan under högsommaren och meta, men då ska man också slåss mot myggen och alla projekt på onekligen dyker upp på hemmaplan. Då finns det inget bättre än sitta själv ute på isen och lyssna på tystnaden med en kopp varmt kaffe i handen. 

Vill du börja med förberedelserna redan nu kan du undersöka isborren, det är en slitvara. Sedan är det dags att kolla linorna, det är säkert nån som har trasslat sig eller behöver bytas ut. För många arter klarar du dig bra med mormyrska, ett lätt spö med kort lina och litet bete. Tänk på att inte köpa ett alltför lätt bete, då sjunker det långsamt och linan sträcks aldrig.

Du kan fiska de vanligaste arterna utan för avancerad utrustning och den låga vikten gör fisket roligt. Planerar du att fiska på platser med stark vind eller vill övernatta i vildmarken ska du fixa ett tält som klarar minusgrader. Priserna på sommar och höst är billigare, passa på innan vintern och de nya modellerna kommer med prishöjningar. Vilken klädsel borde du ha? Sök efter samma utrustning som fjällvandrare har.

Det ska vara vind- och vattentäta plagg och bra skor med rejält grepp på isen. Eftersom du sitter still större delen av tiden måste du komplettera med varmare underställ och tjocktröja. Det många glömmer det är att köpa plagg i ull som transporterar bort eventuell fukt och extra, tjocka sockar. Gummit från skorna håller inte borta kylan från isen på obestämd tid.