Fiska gädda

Gäddan är ju en av de mest ikoniska fiskarna här i Sverige och finns på så många håll att oavsett var man bor är man troligtvis inom bilavstånd från en plats där gäddan simmar för fullt. Det finns en hel del att tänka på när man fiskar som kan leda till bättre resultat, men här tänkte vi specifikt titta på vilka tips man bör följa när man vill fånga gäddan.

Hitta gäddan

När det kommer till att fiska gädda är det viktigaste man kan göra att identifiera var gäddan faktiskt befinner sig. En erfaren fiskare ser till att i största möjliga utsträckning återskapa omständigheterna vid tidigare fångst och alltid hålla ögonen öppna efter platser som bäst liknar där gäddor tidigare vistats. Bor man i södra Sverige kan man ha turen att bo i närheten av en av norra Europas bästa gäddvatten: Häckebergasjön norr om Lund. Bor man inte där kan det vara en upplevelse att ta sig ut dit någon gång, hyra ett rum på ett hotell i Lund och spendera en helg här. Öppettiderna för fisket där är mellan Juli och Mars.

Skriv ned var fångsten är som bäst

Gäddor kan vara väldigt selektiva med var de gillar att vila. I en grynna kan man få napp vid varje fisketur medan i en till synes exakt likadan är det aldrig någon som hugger. Det man inte själv kan bedöma om dessa kan göra all skillnad i världen för gäddan. Kanske är det låg syrgashalt just där, undervattensströmmen är något kallare eller så finns det inte den typen av kamouflage som gäddan är ute efter. När man väl hittar en plats där gäddan nappar är det oftast ett ställe man vill besöka igen.

Håll koll på vädret

Ett sätt att fånga gäddan kan vara att ha bra koll på vissa delar av vädret. När till exempel vinden legat på i en och samma riktigt ett par dagar kan man ofta hitta gäddorna samlade efter lovartstränderna. Under dessa omständigheter ska man då se till att fiska från land och inte mitt ute i vattnet. Man ska dessutom se till att kasta mot vinden då gäddan gärna vänder sig med huvudet mot vinden och strömmen. När betet rör sig mot gäddan kommer de först och främst se det tidigt men det kommer också röra sig från samma håll som gäddans byte normalt sett gör.